tiistai 21. helmikuuta 2023

Vaalikoneita eduskuntavaaleja 2023 varten

Eduskuntavaalit lähestyvät ja jokaisen äänioikeutetun tulisi pohtia huolella, mitä puoluetta sekä ehdokasta aikoo äänestää. Vaalikoneet ovat yksi hyvä tapa lähteä rajaamaan sitä joukkoa, johon kannattaa tutustua tarkemmin.  

8 vuotta sitten tein samanlaisen eri vaalikoneiden antamien tulosten vertailun. Se löytyy täältä. Sain edelleen melko samanlaisia tuloksia kuin vuonna 2015, mutta muutama merkittävä eroavaisuuskin löytyy. Jotain muutoksia on siis tapahtunut niin äänestäjässä kuin ehdolla olevissa puolueissakin.

Helsingin Sanomien vaalikone

HS:n vaalikoneen uusi algoritmi huomioi aiempaa paremmin sen, että vaalikoneen kysymykset ovat harvoin toisistaan riippumattomia, erillisiä asioita. Käytännössä iso osa vaalikoneen kysymyksistä mittaa tapoja suhtautua asioihin eli ideologisia ulottuvuuksia. Tärkeimmät näistä ulottuvuuksista ovat vasemmisto–oikeisto-akseli ja GAL–TAN, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa liberaalivihreä–kansalliskonservatiivi-akselia. Tarkemmin GAL tarkoittaa vihreää, vaihtoehtoista ja libertaaria, kun taas vastakkainen ääripää TAN tarkoittaa perinteistä, autoritaarista ja nationalistista. 

Kannattaa pitää mielessä, että tämä on vain yksi mahdollinen tapa havainnollistaa eroja vastausten kesken. Onneksi HS:n vaalikone antaa mahdollisuuden tarkastella puolueiden eroja myös muilla akseleilla, jos GAL-TAN ei miellytä. Ylipäätänsä vaalikoneessa on tarjolla hyvin mahdollisuuksia vertailla ehdokkaita ja puolueita.

HS:n vaalikone löytyy osoitteesta https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009392020.html

HS:n vaalikoneen antamat tulokset tuntuvat osuvan melko hyvin maaliinsa. Minulle sopivimpien puolueiden joukossa ei ollut yllätyksiä. 


Hiukan kuitenkin harmittaa, että tässä vaalikoneessa ei ollut mahdollisuutta painottaa yksittäisiä kysymyksiä. Esimerkiksi mielestäni turkistarhaus pitäisi kieltää ja jos olisin voinut painottaa sitä kysymystä, olisi Rkp:n sopivuus laskenut. Eri puolueiden edustajien vastausten vertailu kysymys kysymykseltä on kuitenkin hieno ominaisuus. Alla tästä esimerkki, joka näyttää, miten Rkp:n ehdokkaat ovat vastanneet turkistarhaus-kysymykseen. Yllättävästi selvästi suurempi osa Rkp:n ehdokkaista itseasiassa kannattaa turkistarhauksen kieltämistä kuin vastustaa sitä, mitä en olisi lainkaan tajunnut ilman tätä tarkastelua.Iltalehden vaalikone

Iltalehden vaalikone löytyy osoitteesta: https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2023/vaalikone#/

Iltalehden vaalikoneessa näkee kivasti jokaisen vastauksen jälkeen, miten sopivimpien ehdokkaiden joukko päivittyy. Tuloksia katsellessa sopivimpien puolueiden kakkoseksi noussut Kokoomus yllätti hiukan. Yleensä minulla Rkp ja Vihreät ovat nousseet selvästi Kokoomusta paremmin sopiviksi. Toisaalta ero Vihreisiin oli vain 1 prosenttiyksikkö. 


Iltalehden koneen isoin ongelma tuntuisi olevan se, että se ei tee riittävän isoa erottelua konservatiivisten ja liberaalien puolueiden välillä. Tästä esimerkkinä Kokoomus ja Liberaalipuolue ovat arvokartassa aivan vierekkäin, vaikka todellisuudessa ne eroavat merkittävästi toisistaan konservatiivi-liberaali -akselilla. En itse miellä esimerkiksi tätä kysymystä kovinkaan hyvin liberaaliutta mittaavaksi: "Molempien vanhempien tulisi olla vanhempainvapaalla lasten kanssa yhtä pitkään kotona." Toivon lämpimästi, että yhä useammat vanhemmat sukupuolesta riippumatta hyödyntäisivät vanhempainvapaita. Mutta toisaalta ajattelen, että olisi liberaalia sallia perheiden itse päättää, miten kokevat itse parhaaksi vanhempainvapaiden käytön.


 

Mutta yleisesti ottaen Iltalehden koneen kysymykset olivat ihan hyviä ja suositellut ehdokkaat sekä puolueet osuivat melko hyvin kutiinsa. Yksi outo käytettävyysongelma vaalikoneessa kuitenkin on. Kone mahdollistaa myös tietyn ehdokkaan hakemisen, mutta tällöin ainakaan itse en saanut helposti näkyviin haetun ehdokkaan vaalikonevastauksia perusteluineen. 

Ilta-Sanomien vaalikone

Ilta-Sanomien vaalikone löytyy osoitteesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000009383528.html

Ilta-Sanomien vaalikone toimii hyvin pitkälti samalla logiikalla kuin HS:n vaalikone, mutta kysymykset eroavat näiden välillä. Sen takia luonnollisesti myös tulokset ovat hieman erilaisia.  Kysymyksiä koneessa on yhteensä 30. Ne on jaettu seitsemään teemaan: turvallisuuspolitiikka, rahat, energiakriisi, ilmasto ja liikenne, terveys ja koulutus, rikollisuus ja muut kysymykset.

Alla näkyvät IS:n vaalikoneen mukaan minulle parhaiten sopivat puolueet. Kun näitä vertaa HS:n koneen antamiin tuloksiin huomataan, että Liberaalipuolue on noussut kolmannelta sijalta parhaiten sopivaksi ja Piraattipuolue on puolestaan tipahtanut kolmanneksi. Tässäkin koneessa hiukan yllättävästi Liike Nyt ja Kokoomus ovat nousseet Vihreiden yläpuolelle. Aiemmissa vaaleissa Vihreät ovat nousseet minulla vaalikoneissa vielä lähemmäksi kärkeä.


Ei missään nimessä kannata luottaa vain yhden yksittäisen vaalikoneen antamiin tuloksiin, sillä yksittäisen koneen kohdalla sen tekijöiden valitsemat kysymykset eivät välttämättä tuo esiin sitä juuri sinulle parhaiten sopivaa vaihtoehtoa. Suosittelenkin vastaamaan useampaan eri koneeseen. 

Nuorten vaalikone

Vaalikone löytyy osoitteesta: https://nuorisoala.fi/nuorten-vaalikone-2023/#/

Vaalikoneessa korostuvat odotettavasti erityisesti nuoria koskettavat kysymykset, joihin kaikkiin minulla ei ollut kauhean vahvoja mielipiteitä. Silti tulokset parhaiten sopivien ehdokkaiden osalta ovat hyvin samansuuntaisia kuin muissakin vaalikoneissa. Liberaalipuolue erottuu erityisen hyvin sopivana ja sitten Kokoomus, Piraattipuolue, Rkp ja Liike Nyt ovat käytännössä tasoissa jaetuilla sijoilla 2. - 5.


Duunitorin vaalikone

Vaalikone löytyy osoitteesta: https://duunitori.fi/vaalikone

Duunitorin kone on tähän mennessä kokeilemistani huonoin antamaan vinkkejä äänestystä varten. Käytännössä sen perusteella voin vain päätellä, että vasemmistopuolueet eivät minulle sovi. Mutta keskusta-oikeistoon kuuluvien puolueiden osalta vaalikone ei tee juuri mitään erottelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti