sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Venäjä on häviämässä sodan Ukrainalle

Erittäin arvostettu sotastrategian asiantuntija Lawrence Freedman uskoo, että Venäjän häviö sodassa näyttää nyt hyvin todennäköiseltä. Freedman on kirjoittanut mm. mammuttimaisen strategian historiaa käsittelevän kirjan Strategy - A history, josta olen kirjoittanut aiemmin vertaamalla ukrainalaisia antiikin Odysseukseen. Oveluuden ja harhautusten avulla Ukrainan armeija on pärjännyt erinomaisesti sotilaallista suurmahtia vastaan. Tosin tämän jälkeen Venäjää tuskin enää pidetään sotilaallisena suurvaltana.


Freedman arvelee, että sota voi päättyä hyvinkin pian - jopa parissa kuukaudessa. Vaikka Venäjä tekisikin nyt laajamittaisen joukkojen liikekannallepanon, tapahtuisi se liian myöhään. Eikä Kremlillä näytä olevan riittävää kansan tukea siihen, että se pakottaisi nuoria miehiä sotimaan. Ja pelkästään rahan perässä rintamalle ei saada riittävästi joukkoja riittävän nopeasti. Nykyiset joukot puolestaan ovat liian kuluneita ja huonosti motivoituneita pärjätäkseen ukrainalaisia vastaan.

Freedmanin haastattelun voi kuunnella The Rachman Review -podcastista. Hän ei kuitenkaan ole ainoa asiantuntija, joka on viime aikoina kertonut uskovansa Venäjän häviöön sodassa. Esimerkiksi Yhdysvaltalainen kenraali David Petraeus sanoi vähän aikaa sitten, että Venäjä tulee häviämään, jos länsimaat vain jatkavat sota-avun antamista Ukrainalle.

3 kommenttia:

 1. Ei venäjällä väestön anneta tuntea käsitettä häviäminen. Mahdollinen selkäsauna nyt johtaa seuraavaan haasteeseen joka voi löytyä vielä lähempää meitä. Täälähän menestyksen makua parantaa jo nyt alkanut matalakierre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmasti oikeassa siinä mielessä, että Venäjän propaganda-koneisto tulee esittelemään häviön jonain ihan muuna tavallisille venäläisille. Mahdollisesti kerrotaan, että sodassa saatiin jo tapettua kaikki natsit Ukrainan joukoista, joten sen takia tehtävä voidaan lopettaa onnistuneena. Toisaalta en usko ainakaan kaikkien nielevän tällaisia selityksiä, ainakaan jos sodan konkreettisena lopputuloksena Venäjä on menettänyt ison osan hallussaan olleista Ukrainan alueista. Krimin menetystä olisi mahdotonta naamioida miksikään muuksi kuin totaaliseksi häviöksi edes uskollisimpien putinistien silmissä.

   Poista
 2. Venäjä käynnistä osittaisen joukkojen liikekannallepanon 21.9. Jotkut länsimaissa ovat pelänneet, että tämän seurauksena Venäjä saa ylivoiman takaisin Ukrainan sodassa. Näin kuitenkin onneksi tuskin käy. Venäjän tapa haalia joukkoja, varustaa niitä ja kouluttaa näyttää sen verran surkealta, että tämän seurauksena Ukraina tuskin on ainakaan ihan vähään aikaan pulassa. Mutta toki liikekannallepano on erittäin surullinen asia siitä syystä, että se kertoo miten pakkomielteisesti Putin tähän sotaan suhtautuu. Minkäänlaisia kompromisseja tai rauhaa tuskin voidaan saada niin kauan kuin Putin on vallassa.

  Eli tässä valossa Freedmanin arvio siitä, että sota voisi olla ohi parissa kuukaudessa, näyttää valitettavan epätodennäköiseltä. Edelleen Venäjä on häviämässä, mutta täytyy varautua siihen, että tätä kurjuutta kestää vielä pidempään.

  VastaaPoista