lauantai 25. helmikuuta 2023

Miksi Ukrainan sota saattaa jatkua vielä vuosia

Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaa vastaan on kulunut jo yli vuosi. Tämän merkkipäivän ympärillä herää kysymys, kuinka pitkään sota vielä jatkuu. Ja vaikka onkin näyttänyt jo pitkään selvältä, että Venäjä ei pysty voittamaan tai ainakaan saavuttamaan alkuperäisiä tavoitteitaan, saattaa sota silti valitettavasti jatkua vielä vuosia.


Tämän surullisen johtopäätöksen teki sotahistorioitsija Hein Goemans The Rachman Review -podcastissa. Olen aiemminkin suositellut tätä FT:n podcastia ulkopolitiikasta ja nyt Ukrainan sodan vuosipäivän aikaan podcast on keskittynyt Venäjän hyökkäyssotaan. Goemans on kirjoittanut useita kirjoja menneistä sodista. Tutkimuksessaan hän on perehtynyt erityisesti sotien päättymiseen. Tyypillisesti sodat joko loppuvat noin 5 kuukaudessa tai sitten ne kestävät useita vuosia. Ja Goemans pelkää, että Ukrainan sota tulee olemaan näitä useita vuosia kestäviä sotia. 

Putinin näkökulmasta sotaa kannattaa jatkaa niin kauan, kuin on olemassa pienikin mahdollisuus voitosta. Hän ei välitä tavallisten venäläisten kärsimyksistä tai kuolleista sotilaista, ukrainalaisten hädästä puhumattakaan. Putin ajattelee vain omaa etuaan ja hänelle henkilökohtaisesti voisi olla hyvin tuhoisaa lopettaa sota, jos se nähtäisiin Venäjällä tappiona. Putin saatettaisiin tällöin hyvinkin syöstä vallasta, jolloin hän joko joutuisi vankilaan tai hänet tapettaisiin. Kirjoitin tästä noin kuukausi sitten, kun pohdin Venäjää Putinin jälkeen. 

Ja Putin pystyy jatkamaan sotaa vielä vuosia, jolleivat tavallisen venäläiset ryhdy voimakkaasti vastustamaan sotaa. Venäjällä riittää miehiä mobilisoitaviksi ja maan talous voidaan ajaa tukemaan sodankäyntiä vielä nykyistä voimallisemmin. Lisäksi Putin toivoo edelleen, että länsimaiden tuki Ukrainalle loppuu jossain vaiheessa. Trumpin paluu valtaan on yksi Putinin toivonkipinöistä. Toinen on Saksan pelästyminen, jos Venäjä jatkaa ydinaseilla pelottelua.

Miten sota sitten saataisiin loppumaan? Ensinnäkin länsimaiden pitäisi tukea Ukrainaa vielä paljon voimakkaammin aseellisesti. Goemans pitää idiootteina niitä länsimaiden edustajia, jotka sanovat, että Ukrainan pitäisi lieventää vaatimuksiaan ja ryhtyä neuvottelemaan alueluovutuksista Venäjän kanssa. Aina kun joku länsimaiden poliitikko sanoo tällaista julkisuudessa, antaa se Putinin hallinnolle lisää toivoa ja syitä jatkaa sotimista. Jos Ukraina saisi selvästi enemmän taistelupanssarivaunuja, hävittäjiä ja muuta tehokasta aseistusta, se voisi pakottaa Venäjän armeijan vetäytymään. Selkeä tappio taistelukentällä olisi sellainen signaali tavallisille venäläisille, että he tosiaan ovat häviämässä sodan. Ja vasta silloin Putin menettää vallan.

1 kommentti:

  1. Jos haluat kuunnella koko podcastin, se löytyy tästä linkistä:

    https://www.ft.com/content/c2c7f122-0238-430c-a82b-6eca2b4561ed

    VastaaPoista