lauantai 20. helmikuuta 2021

McKinseyn tiivistelmä Suomen perustulokokeilun tuloksista

Olen aiemmin kirjoittanut Suomen perustulokokeilusta. Kaikista puutteistaan huolimatta pidän sitä yhtenä Sipilän hallituksen hienoimmista saavutuksista. Oli todella hienoa, että rohkeasti kokeiltiin uudenlaista politiikkaa ja pyrittiin saamaan siitä hyödyllistä tietoa jatkopäätöksiä varten. Se todisti, että kaikista hankaluuksistaan huolimatta myös yhteiskunnallisissa asioissa on mahdollista edes jossain määrin toteuttaa aitoja, tosielämän kokeiluja. 

Viime syksynä McKinseyn konsultit kirjoittivat hyvän tiivistelmän Suomen perustulokokeilusta. Tunnen yhden näistä tiivistelmän kirjoittajista ja tiedän, että hän on äärimmäisen fiksu ja analyyttinen tyyppi. Sen takia suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän tiivistelmään, jos se on sattunut aiemmin menemään ohi.

Laiskoja tai siis kiireisiä lukijoita varten teen palveluksen. Alla on tiivistelmän tiivistelmä:

 • Perustulokokeilu paransi hiukan työllisyyttä. Muutos positiiviseen suuntaan oli pieni, mutta tämä on silti erittäin merkittävä tulos. Monet vastustavat perustuloa, koska pelkäävät ihmisten jäävän laiskottelemaan. Ja tämä tutkimus osoitti, ettei tähän pelkoon ole aihetta, kunhan perustulo pidetään riittävän pienenä.
 • Perustuloa saaneiden elämänlaatu parantui merkittävästi. Ja politiikanhan pitäisi tähdätä siihen, että ihmiset olisivat onnellisempia. 

1 kommentti:

 1. Tämän soisi saavan enemmän huomiota. Perustuloa vastustetaan lähinnä kahden argumentin kautta:

  1) Se ajaa ihmiset vain laiskottelemaan. -Tämän kokeilun tuloksien perusteella asia ei ole niin, vaan ehkä jopa päinvastoin.

  2) Meillä ei ole siihen varaa. -Perustulo voidaan tehdä kustannusneutraalisti korjaamalla verotusta niin, että tietyllä tulo/varallisuustasolla verotusta nostetaan sen verran että saatava perustulo verotetaan pois. Eli suurimman osan tulot eivät muuttuisi suuntaan tai toiseen perustulon käyttöönoton myötä.

  Toivoisikin siis enemmän älyllisen rehellistä julkista keskustelua perustulosta ja sen hyödyistä. Ikävä tieten että media on sellaisessa alennustilassa, että siltä ei voi paljon odottaa tuon äylllisen rehellisen ja/tai pätevän analyysin ja keskustelun vetäjänä.

  VastaaPoista