lauantai 25. tammikuuta 2025

Ukrainan sota saattaa hyvinkin päättyä pian

Financial Timesin podcastissa Rachman Review haastateltiin presidenttiämme Alexander Stubbia. Stubb esitti optimistisen arvion, että Ukrainan sota voisi hyvinkin päättyä seuraavien 6 kuukauden sisällä. Perusteluina tälle Stubb esitti seuraavat syyt:

  • Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump todella haluaa saada rauhan aikaan nopeasti. Hän ei kuitenkaan missään nimessä halua tästä samanlaista fiaskoa kuin USA:n vetäytymisestä Afganistanista. Sen takia Trump ei tahdo saada aikaan sellaista rauhaa, joka nähtäisiin Venäjän voittona.
  • Ukrainan presidentti Zelensky uskoo myös rauhan mahdollisuuteen ja on siihen valmis
  • Vaikka Venäjällä olisi vielä mahdollisuus jatkaa sotaa pitkäänkin, aiheuttaa sodan jatkuminen kaikkine pakotteineen silti Venäjän taloudelle jatkuvasti entistä pahempia vaurioita.
  • Suurin osa Euroopan merkittävistä maista ovat edelleen valmiita painostamaan Venäjää rauhaan
Muutenkin Stubb oli podcastissa luottavainen siihen, että Eurooppa tulee pärjäämään Trumpin Yhdysvaltojen kanssa. Trump ei vie Yhdysvaltoja ulos Natosta, koska Natosta on USA:lle niin paljon hyötyä. Toisaalta se on vain hyvä asia, että Trump pakottaa myös eurooppalaiset Nato-maat satsaamaan enemmän omaan puolustukseensa ja ottamaan isomman roolin myös Ukrainan tukemisessa.

Saksassa valtaan nousee todennäköisesti keskusta-oikeistolainen CDU, jonka johtajasta Friedrich Merzistä tulisi Saksan liittokansleri. Venäjä-myönteinen natsipuolue AfD on toisena, mutta silti kaukana Merzin liittoumasta. 

CDU:n Friedrich Merz on sanonut, että oikeudenmukainen rauha Ukrainaan on yksi hänen tärkeimpiä tavoitteitaan. Kuten kirjoitin lokakuussa 2024, SPD:n Sholz on jatkuvasti ollut varovaisempi Ukrainan tukemisessa verrattuna CDU:hun. Merzin sanojen mukaan oikeudenmukainen rauha tarkoittaa, että Ukrainalle säilyy itsenäinen päätösvalta siitä, mihin liittoutumiin se haluaa jatkossa liittyä. Todennäköinen seuraava kansleri ei halua rauhaa, joka tarkoittaisi Venäjän vaatimuksiin suostumista. 

Ukrainaa auttaa Trumpin silmissä myös se, että Italian pääministeri Giorgia Meloni on ollut vankkumaton Ukrainan tukija. Ja Melonilla on hyvät välit Trumpiin. Tästä yhtenä esimerkkinä on se, että Meloni oli yksi harvoja eurooppalaisia johtajia, jotka saivat kutsun Trumpin virkaanastujaisiin. 

Putin on myös osoittanut viime aikoina merkkejä, että hän olisi aidosti valmis neuvottelemaan rauhasta. Trumpin uhkaukset kovemmista talouspakotteista sekä öljyn että kaasun hintojen tiputtaminen ovat ilmeisestikin pelästyttäneet Putinin. Toisaalta Putin luultavasti edelleen elättelee haaveita entisaikojen venäläisen imperiumin palauttamisesta. Mutta kuten kirjoitin joulukuussa 2024, iskemällä öljyn ja kaasun hintoihin USA pystyy todella kutistamaan Venäjän sotakassaa.

2 kommenttia:

  1. Virkkeessä: "Trump ei vie Yhdysvaltoja ulos Natosta, koska Natosta on USA:lle niin paljon hyötyä." on mielestäni sellainen virhe, että Trump ei ymmärtääkseni tavoittele laajassa mielessä USA:n etua, vaan ensisijaisesti omaansa ja ehkä sellaisen viiteryhmän, jota hän voi sitä tavoitellessaan hyödyntää. Se ei nähdäkseni ole USA, vaan jokin epämääräisempi oligarkkien ja evankelikaalien löyhä porukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan vuoden alussa ajattelin vielä optimistisesti, että Trump kuitenkin pohjimmiltaan pyrkisi ajamaan Yhdysvaltojen etua. Näiden muutaman kuukauden aikana on kuitenkin käynyt selväksi, että jostain käsittämättömästä syystä Trump tuntuu usein ajavan enemmänkin Putinin tai oman egonsa etuja. Kenties hän on täysin sekaisin maailman tilasta tai sitten hän on tosiaan Kremlin agentti.

      Valitettavan usein ennustukseni menevät pieleen, koska olen lähtökohtaisesti ajatellut maiden johtajien toimivan aikanakin jossain määrin rationaalisesti omien maidensa ja kansalaistensa etuja ajaen. Aivan kuten ennen helmikuun 2022 suurhyökkäystä Ukrainaan kuvittelin virheellisesti, ettei Putin kuitenkaan hyökkää Ukrainaan. Sillä suursodasta ei ollut nähtävissä mitään järjellisiä hyötyjä Venäjän kannalta. Mutta tässä vaiheessa täytynee vaan hyväksyä se, että diktaattorit ja sellaisiksi haluavat eivät useinkaan välitä pätkääkään kansalaistensa edusta.

      Poista