perjantai 3. joulukuuta 2021

Satanen käteen kun otat piikin kahdesti olkavarteen

Varoitus, tämä kirjoitus sisältää epämääräistä matematiikkaa. 

Sairaanhoito ei ole koskaan halpaa. Tehohoito on erityisen raskasta ja arvokasta. Koronapotilasta hoidetaan tehohoidossa keskimäärin 10 vuorokautta. Yksi koronapotilaan tehohoitopäivä maksaa 3 500 euroa. Eli yksi tehohoitoon päätynyt koronapotilas maksaa 35 000 euroa.

Kokonaan rokottamattomien todennäköisyys joutua tehohoitoon koronan takia on 33 kertaa niin suuri kuin tuplasti rokotetuilla. Tuplasti rokotetun henkilön todennäköisyys joutua sairaalaan koronan takia on erittäin alhainen, yhden löytämäni arvion perusteella todennäköisyys on 5 / 100 000 eli 0,00005. Kun tämä kerrotaan 33:lla, saadaan rokottamattoman henkilön todennäköisyys joutua sairaalaan. 

Eli henkilö, joka ei ole ottanut lainkaan korona-rokotteita, joutuu sairaalahoitoon todennäköisyydellä 33 x 0,00005 = 0,00165. Oiotaan nyt vähän mutkia suoraksi ja oletetaan, että puolet sairaalaan joutuneista joutuu tehohoitoon. Tämä siksi, että en löytänyt erikseen normaalien sairaalapäivien hintaa ja pidetään tämä vähän simppelimpänä. Tasapainon vuoksi jätetään pelkän tavallisen sairaalareissun eli muun kuin tehohoidon kustannukset pois tästä. Tällöin yhden rokottamattoman henkilön hoitokustannusten odotusarvo on:

 • Todennäköisyys joutua tehohoitoon
 • Kerrottuna keskimääräisellä tehohoitojakson kustannuksella
Eli saadaan laskemalla:

0,00165 x 0,5 x 35 000 euroa = 28,875 euroa. 

Kun taas tuplasti rokotetun henkilön hoitokustannusten odotusarvo on 1,75 euroa. Eli kokonaan rokottamattoman henkilön hoito maksaa yhteiskunnalle keskimäärin 27 euroa enemmän.

Tällä yksinkertaistetulla tavalla laskettuna jokainen rokotus tuottaa yhteiskunnalle noin 30 euroa. Pitää myös huomioida, että jokainen rokotus myös: 
 • Vähentää tarvetta yhteiskunnan rajoituksille
 • Heikentää koronan leviämistä yhteiskunnassa
 • Pelastaa ihmisiä kuolemalta ja vähentää kärsimystä
Näiden syiden takia yhden täysin rokotetun henkilön tuotto yhteiskunnalle olisi selvästi enemmän kuin 30 euroa, ehkäpä noin 100 euroa. Tämän takia olisi järkevää maksaa ihmisille puhdasta rahaa siitä, jos suostuvat ottamaan koronarokotuksen. Esimerkiksi satanen per tuplapiikki voisi jo toimia riittävänä motivaattorina. Tietysti koronapassin vaatiminen lähes kaikkialla on myös hyvä keino kannustaa ihmisiä ottamaan rokotuksia.


2 kommenttia:

 1. Huomasin vasta tämän kirjoittamisen jälkeen, että Soininvaara on julkaissut omassa blogissaan tarkempaa dataa siitä, miten monta koronarokotusta eri ikäisten keskuudessa tarvitaan estämään sairaalareissuja. Sen datan avulla tästä laskelmasta olisi saanut paljon realistisemman, mutta en nyt jaksa lähteä uudelleen kirjoittamaan koko juttua. Suosittelen lämpimästi katsomaan Soininvaaran blogista tämän datan: https://www.soininvaara.fi/2021/12/02/yleison-pyynosta-hanna-nohynekin-nayttama-laskelma/

  VastaaPoista
 2. Hesari on näemmä lukenut blogikirjoitukseni: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008447559.html

  VastaaPoista