sunnuntai 18. elokuuta 2024

Tulevaisuuden työntekijät

Suomessa kuten monessa muussakin jo kauan sitten vaurastuneessa maassa uhkaavat työntekijät loppumaan. Mikäli Suomen luonnollisen väestön väheneminen jatkuu nykyiseen tapaan, emme pysty ylläpitämään edes nykyisen kaltaista heikkoa talouskasvua. Tilastokeskuksen ennusteiden mukaan työikäinen väestö vähenisi reilulla 100 000 henkilöllä 2040-luvulla ja edelleen reilulla 130 000 henkilöllä 2050-luvulla. Vuoden 2060 lopussa työikäisen väestön määrä olisi 3,1 miljoonaa henkilöä, mikä on runsaat 310 000 henkilöä nykyistä vähemmän. 

Tämä ennuste on synkkä talouskasvun kannalta, mutta vielä synkempi tilanne olisi ilman maahanmuuttoa. Ennuste nimittäin olettaa, että Suomi saa muuttovoittoa ulkomailta 15 000 henkilöä vuosittain. Jos emme onnistukaan houkuttelemaan tänne työikäistä väestöä muista maista, kärsii taloutemme jo paljon nopeammin. Ja nykyisen hallituksen maahanmuuttovastainen politiikka ei suinkaan helpota tilannetta.

Muualta kuitenkin löytyy korkeastikoulutettuja, jotka voisivat muuttaa Suomeen. The Economistin tekemän arvion mukaan peräti pari miljoonaa korkeastikoulutettua olisi kiinnostunut muuttamaan Suomeen, jos se olisi vaivatonta. Tämä arvio pohjautuu laajoihin kyselytutkimuksiin, joita on tehty vuosittain 2010 - 2023. Seuraavista maista on eniten henkilöitä, jotka olisivat kiinnostuneita muuttamaan Suomeen:

  1. Yhdysvallat
  2. Japani
  3. Intia
  4. Venäjä
  5. Kiina
  6. Turkki
  7. Peru
  8. Iran
  9. Etelä-Korea
Kuitenkin erilaiset byrokraattiset hankaluudet usein estävät näiden muuttoaikaiden toteutumisen. Esimerkiksi työluvan saaminen saattaa olla hankalaa, vaatia paljon paperityötä ja vaatia aikaa. Lisäksi puolison ja lapsien täytyy myös olla tervetulleita. The Economistin mukaan esimerkiksi Portugali ja Dubai ovat hyviä esimerkkejä paikoista, joissa maahanmuuttaminen työn perässä on tehty helpoksi ja houkuttelevaksi.

3 kommenttia:

  1. Ehkä mielenkiintoisin kysymys on miksi se on tehty niin hankalaksi. Kun katsoo eritoten persujen nykyistä suosiota ei toki voi välttyä ajatukselta että järjestelmä on tehty tulijoille luontaantyöntäväksi koska rasismi. Toki suurin osa rakenteista on tehty ajalta ennen persuja, mutta ei suomalaisten rasismi ole uusi keksintö, ja ennen se vain kanavoitui vanhempien puolueiden kautta.

    Mutta toki olen samaa mieltä, meidän pitäisi helpottaa työvoiman tänne tulemista ja pysymistä, eikä vaikeuttaa kuten nykyhallituksemme tekee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tämä muualta tulleiden työntekijöiden tilanteen heikennys näyttää selvästä perussuomalaisten vaatimukselta hallitusohjelmaan. Kokoomus kun yleensä noudattelee elinkeinoelämän linjauksia ja tätä muutosta Elinkeinoelämän keskusliitto on näkyvästi vastustanut. EK on todennut: "Elinkeinoelämän järjestöjen mukaan hallituksen esitykseen niin kutsutusta kolmen kuukauden säännöstä ei tule sisällyttää työnantajan ilmoitusvelvollisuutta, ja työttömäksi jääville ulkomaalaisille työnhakuun annettavien suoja-aikojen tulisi olla esitettyä pidemmät."

      Miksi sitten persut ja näiden kannattajat tätä ajavat? Varmasti taustalla on osittain rasismi, mutta varmasti myös pelko siitä, että ulkomailta tulevat osaavat työntekijät vievät työpaikat suomalaisilta, jotka eivät ole ihan yhtä koulutettuja tai osaavia. Eli vaikka Suomi kärsii, niin persujen kannattajien omat työpaikat saattavat olla paremmin turvassa, kun ei ole niin kovaa kilpailua työpaikoista.

      Poista
    2. Tai kuten EK 15.8 viestitti: "Hallituksen suunnitelma kiristää työperusteisen oleskelun ehtoja on elinkeinoelämän mielestä vakava virhe Suomen kansantaloudelle. Esitys kolmen kuukauden määräajasta, jonka aikana maahanmuuttajan pitäisi työsuhteen päätyttyä löytää uusi työpaikka tai poistua maasta, saa EK:lta täystyrmäyksen."

      Poista