sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Suosittelen M&A -podcastia

Kuuntelen mielelläni podcasteja, jotka keskittyvät yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin ilmiöihin. Olen aiemmin suositellut joitakin politiikka-aiheisia podcasteja tässä kirjoituksessani. Lisäksi erityisesti ulkopolitiikasta ja Ukrainan tilanteesta kiinnostuneille olen suositellut The Rachman Reviewtä sekä War on the Rocks -sivustoa. Samoin olen kehunut hyviä blogeja, kuten Jarkon omaa blogia. Nyt on taas aika hehkuttaa erinomaista podcastia, jonka olen vähän jälkijunassa löytänyt. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.


Olen nyt kuunnellut 3,5 jaksoa M&A-podcastia. Ohjelman nimi tulee sitä tekevän dynaamisen duon sukunimistä. Podcastissa Mika Maliranta sekä Matti Apunen keskustelevat viihdyttävästi yhteiskunnallisesti merkittävistä ja mielenkiintoisista aiheista. Maliranta on taloustieteilijä, filosofian tohtori ja Laboren johtaja vuodesta 2021. Mika tuo ohjelmassa esiin taloustieteen havaintoja sosiaalidemokraattisesta näkökulmasta katsottuna. Matti Apunen puolestaan edustaa enemmän Kokoomuslaista linjaa. Apunen on tehnyt pitkän uran päätoimittajana sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajana. Nykyään Matti työskentelee Tampereen yliopistossa työelämäprofessorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Tähän mennessä kuuntelemani jaksot ovat käsitelleet esimerkiksi tällaisia aiheita:

  • Mitä talouden nobelistit ajattelevat minimipalkoista ja niiden vaikutuksesta työpaikkojen määrään? Spoiler-alert: lopputulos on yllättävä kaikkien tietämään taloustieteen "totuuteen" verrattuna.
  • Luonnollisten kokeiden tarpeellisuus taloustieteen teorioiden testaamisessa, tarkentamisessa ja korjaamisessa
  • Omahyväisyysharha on erittäin yleinen ja salakavala vaiva, joka vaanii erityisesti fiksuja asiantuntijoita
  • Vallan turmeleva vaikutus päättäjiin ja johtajiin
M&A-podcastin ensimmäinen jakso julkaistiin jo reilu vuosi sitten marraskuussa 2021. Ja oikeastaan podcast on paljon vanhempi, sillä se on jatkoa saman kaksikon aiemmille podcast-sarjoille. Itse tosiaan löysin podcastin vasta noin kuukausi sitten, mikä on sääli, sillä ohjelma on todella hyvä. 

Pidän erityisesti dynamiikasta Mikan ja Matin välillä sekä podcastin huumorista. Vaikka tohtori ja professori puhuvat tärkeistä taloustieteen havainnoista, eivät he unohda haukkua välillä toisiaan joko sosialistiksi tai sitten lahtariksi. Vaikka shown isännät ovat mitä ilmeisimmin hyviä kavereita, heidän erilaiset taustansa tarjoavat herkullisen asetelman arvioida yhteiskunnallisia ilmiöitä eri näkökulmista. Maliranta tuo keskusteluun enemmän palkansaajien, työläisten ja vasemmistolaisten näkökulmia, kun taas Apunen ymmärtää enemmän EVA:sta tuttuja oikeistolaisia ajatuksia. Mutta kumpikaan ei ole dogmaattisen kaivautunut asemiinsa ja naljailussa on leikkisän toverillinen sävy. 

Suosittelen M&A-podcastia lämpimästi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisesta pohdinnasta ja siitä, miten taloustieteen tuloksia voidaan hyödyntää paremman yhteiskunnan saavuttamiseksi. Ainakin tähän mennessä jaksojen aiheet ovat olleet mielenkiintoisia ja riittävän ajattomia. Ei siis haittaa lainkaan, vaikka kuuntelisit jaksoja yli vuoden jäljessä niiden tallentamisesta.

Oletko kuunnellut M&A-podcastia tai jotain sen edeltäjistä? Jos olet, niin mitä olet tykännyt?

Muiden arvioita M&A-podcastista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti