sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Ylen puheenjohtajatentit

Olen nyt katsonut kaikki Ylen puheenjohtajatentit. Suosittelen katsomaan ainakin niiden puolueiden johtajien tentit, joiden äänestämistä harkitset. Tällaisesta yhden johtajan tentistä kerrallaan saa paljon paremman käsityksen siitä, mitä mikäkin puolue ajaa kuin kaikkien puheenjohtajien vaaliväittelyistä.  Kaikki tentit löytyvät Yle Areenasta täältä.

Päällimmäiseksi tenteistä jäi mieleen pettymys Juha Sipilää kohtaan. Keskustan puheenjohtaja asetteli sanansa niin varovaisesti, ettei tentin perusteella katsoja saanut selkeää kuvaa siitä, mitä Keskusta todella aikoo monen tärkeä asian suhteen. Tyypillinen vastaus Sipilältä oli: "Tähän meillä ei ole vielä kantaa" tai "Tätä on syytä pohtia." Tuntuu suorastaan törkeältä, että äänestäjille ei suostuta kertomaan suoraan, mitä he saavat, jos äänestävät Keskustaa. Pahimmassa tapauksessa päättämättömyys ei olekaan varovaisuutta vaan Suomen todennäköiseltä tulevalta pääministeripuolueelta puuttuu ajatuksia ja näkemyksiä.

Toiseksi tenteistä jäi käteen positiivinen yllätys Timo Soinista. Soini jätti tällä kertaa epämääräiset populistiset kielikuvat tyystin käyttämättä. Sen sijaan perussuomalaisten pomo vastasi selkeästi ja jämäkästi sekä erityisesti asiallisesti kysymyksiin. Esiintyjänä hänestä jäi tenttien jälkeen kaikkein paras kuva. Myös muutamat perussuomalaisten talousajatukset olivat järkeviä. Erityisesti tykkäsin perustulon suuntaan vievästä ajatuksesta sallia työttömän hankkia työtuloja tuhanteen euroon saakka ilman, että menettää työttömyystuet. Se on hyvä ja konkreettinen keino kannustaa työttömiä ottamaan vastaan edes osa-aikaista työtä.

Muuten olisin kruunannut Soinin tenttien voittajaksi, mutta liian monessa asiakysymyksessä he ovat mielestäni harhateillä. Esimerkiksi jotkut veronalennukset heiltä ovat järjettömiä populistisia heittoja. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa autoveron poisto.

Kun huomioidaan sekä substanssi että esiintymistaidot, niin Carl Haglund RKP:stä vei puheenjohtajatenttien voiton. Hän vastasi suoraan ja selkeästi. Lisäksi RKP:ltä tuli monia hyviä ajatuksia talouden ja työttömyystilanteen parantamiseksi. Kunpa vain he luopuisivat pakkoruotsin vaatimisesta, mikä tietty on turha toivo.

Kaikkein surkeimmin pärjäsivät Alexander Stubb Kokoomuksesta ja Paavo Arhinmäki Vasemmistoliitosta. Stubb kaarteli talous- ja työllisyyskysymyksissä vielä paljon Sipilääkin pahemmin. Arhinmäki puolestaan meni puheissaan sekaisin monessakin asiassa. Ja monet vasemmistoliiton talousajatukset tuntuvat nykyisessä taloudellisessa tilanteessa puhtaasti mahdottomilta. 

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti